Ubuntu Edgy op HP Compaq nc6320

Sinds een paar weken heb ik een nieuwe laptop, een HP Compaq nc6320. Zeer leuk machientje, dual core CPU, 1GB RAM, 100 GB hard disk etc. Natuurlijk heb ik er direct Ubuntu op gegooid, de mee geleverde Windows XP Pro licentie kan later dienen om wat experimenten in Xen/VMWare (tenminste als ik nog eens een XP CD vast krijg, want blijkbaar is dat tegenwoordig te duur om mee te leveren en krijg je alleen instructies over hoe zelf je recovery CDs te branden van de OEM Windows die op disk stond).

Over het algemeen verliep de installatie van Ubuntu zeer vlot, ik had ook niet anders verwacht. Toch waren er nog wat probleempjes en dingen die moesten aangepast worden. Hieronder een lijstje, hopelijk heeft iemand er later iets aan:

Wifi: het is nogal dom, maar blijkbaar stond dat ding uitgeschakeld bij levering en werd het bijgevolg niet gedetecteerd. :-) Heb dus wel de nodige ipw3945 software manueel moeten bij installeren. Daarnaast ook nog Network-manager-gnome geïnstalleerd, kwestie van WPA op de minst pijnlijke manier aan de praat te krijgen.
CPU frequency scaling: de BIOS moest geupgrade worden, anders draaide de CPU alleen op 2 GHz (maximum).
Resolutie scherm: was blijkbaar gedetecteerd op 1280x1024. Even juist zetten loste dat op. De geïntegreerde intel grafische kaart werkt voor de rest goed met de open source drivers, uiteraard.
Last but not least: serieus veel problemen gehad met ACPI en "iets" in psmouse kernel module. Toestel op netspanning zetten of loskoppelen van het net, suspend, hibernate en alle andere mogelijke ACPI events veroorzaakten een soort "freeze" van het keyboard en touchpad. Ook het power-on password ingeven na een normale shutdown/reboot bleek onmogelijk. HP support heeft hier echter zeer professioneel geholpen en me een workaround bezorgd en via Ubuntu bug 67293 wordt er nu verder aan gewerkt. Wie zo een laptop heeft, installeert in ieder geval best de nieuwste 2.6.20 kernel uit feisty en leest die bug eens door...
Fingerprintreader & ingebouwde cardreader: nog niet geprobeerd, maar die eerste gaat vermoedelijk zeker niet ondersteund zijn.

Al bij al ben ik zeer tevreden over het toestel en de Linux ondersteuning kan er vermoedelijk alleen maar op verbeteren in de komende maanden. Het is tenslotte ook zeer nieuwe hardware.
Een dual core CPU is trouwens een serieuze vooruitgang voor de meer dan gemiddelde multitaskende desktop user. Alles blijft ten allen tijde responsief en draait vlotter dan verwacht.