Kieslijsten...

Bernard schrijft:

Ik vraag me persoonlijk ook af hoe rechtsgeldig al de verkiezingsspam is die ik de laatste tijd door mijn brievenbus geramd krijg, met telkens mijn naam en volledig adres erop. Afaik, heb ik nergens bij mijn inschrijving in “stad gent� opgegeven “spam me als het weeral eens verkiezingen zijn.

Wel, toevallig weet ik daar een en ander over uit vroegere ervaringen. ;-)

De kieslijsten worden door de gemeentes ter beschikking gesteld van alle kandidaten voor verkiezingen (al dan niet gemeentelijk) en mogen legaal gebruikt worden tijdens de campagne voor "propaganda". Let wel, enkel tijdens de campagne en enkel door kandidaten voor de campagne. Sommige kandidaten vergeten dat wel eens en zo krijg je soms verjaardagskaartjes van politici die je van haar of pluim kent... (die er dan natuurlijk op mogen rekenen dat ze op "stem-blacklist" komen)

Voor mensen met meerdere voornamen is het meestal makkelijk om te zien of hun gegevens van een kieslijst komen: veelal is men niet in staat te bepalen wat de voornaam is en blijft alles er gewoon bij staan. Brieven waarop men je met meerdere voornamen aanschrijft, zijn dus per definitie verdacht. :-)

Persoonlijk vind ik het doorgeven van al die informatie in digitale vorm (naam, geslacht, geboortedatum, taal, nationaliteit...) aan zoveel mensen ook nogal "twijfelachtig" en veel te makkelijk misbruikbaar. Maar een meerderheid vinden om dat af te schaffen wordt vermoedelijk moeilijk. Het zijn zij die het gebruiken die er over beslissen...

Zolang ze mijn email adres ook niet doorgeven, ga ik daar niet van wakker liggen. Ik heb recent een vuilbak naast mijn brievenbus gezet met een pijltje "verkiezingsspam? Doe het zelf!" erbij. Echt doeltreffend is het niet, maar ik laat die bak vrolijk staan ter verfraaiing van de buurt.

Ik organizeer trouwens op 8 oktober rond de middag een rituele verbranding van verkiezingsspam. Iemand zin om mee te doen?

- Philip

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Filtered HTML

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.