DS: Belgen weigeren te betalen voor download

BRUSSEL - Het legaal downloaden van muziek raakt in België niet van de grond. Dat stelt Marcel Heymans, de directeur van de Belgische afdeling van IFPI, de Internationale Federatie van de muziekindustrie, in de krant L’Echo. Op wereldvlak zijn 90 procent van de gedownloade muziekfiles van illegale aard. In België is dat bijna 100 procent.

Wel persoonlijk hoop ik eigenlijk dat niemand nog online muziek koopt van een industrie die een dergelijke arrogantie aan de dag legt. De DRM op muziek de je online koopt is in vele gevallen zo beperkend dat je eerder over Digital Restrictions Management kan spreken dan digital rights management. Het meest gebruikte systeem -dat van Microsoft- is uitermate beperkend voor de gebruiker: je kan muziek maar x keer op CD zetten, niet naar een andere PC verhuizen (leuk als je formateert), de verkoper kan beslissen wanneer het onbruikbaar wordt etc...
Misschien moet de audio-visuele industrie maar eens gaan nadenken over de manier waarop ze hun klanten behandelen. Standaarden volgen en de klant niet als crimineel behandelen en hem ook een beetje rechten geven zou al een mooi begin zijn.

Ik wou gisteren bijvoorbeeld eens gaan kijken in de videotheek van Telenet ('PCTV') en verder dan dit ben ik niet gekomen:

Als men al begint met 10% van de klanten met Firefox, Linux of Mac de toegang te ontzeggen en de anderen het leven moeilijk maakt, hoeft het niet te verbazen dat de mensen liever illegaal downloaden dan op zo een manier te kopen...

Kunnen we in combinatie met dit Telenet geen proces aandoen of een klacht indienen of zo? Enerzijds worden ze verplicht van de meest veilige software mee te leveren, terwijl ze anderzijds de mensen verplichten van de grootste gatenkaas te gebruiken om een film te bekijken. En dat 't gatenkaas is, is al door voldoende security instanties bewezen en aangeklaagd.

't Zou gewoon een goede stunt zijn om enerzijds 't belachelijke van de wet aan de kaak te stellen en anderzijds nog eens de pers te halen met de melding dat er betere alternatieven zijn.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Filtered HTML

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.