Ubuntu Edgy op HP Compaq nc6320

Sinds een paar weken heb ik een nieuwe laptop, een HP Compaq nc6320. Zeer leuk machientje, dual core CPU, 1GB RAM, 100 GB hard disk etc. Natuurlijk heb ik er direct Ubuntu op gegooid, de mee geleverde Windows XP Pro licentie kan later dienen om wat experimenten in Xen/VMWare (tenminste als ik nog eens een XP CD vast krijg, want blijkbaar is dat tegenwoordig te duur om mee te leveren en krijg je alleen instructies over hoe zelf je recovery CDs te branden van de OEM Windows die op disk stond).

Over het algemeen verliep de installatie van Ubuntu zeer vlot, ik had ook niet anders verwacht. Toch waren er nog wat probleempjes en dingen die moesten aangepast worden. Hieronder een lijstje, hopelijk heeft iemand er later iets aan:

Wifi: het is nogal dom, maar blijkbaar stond dat ding uitgeschakeld bij levering en werd het bijgevolg niet gedetecteerd. :-) Heb dus wel de nodige ipw3945 software manueel moeten bij installeren. Daarnaast ook nog Network-manager-gnome geïnstalleerd, kwestie van WPA op de minst pijnlijke manier aan de praat te krijgen.
CPU frequency scaling: de BIOS moest geupgrade worden, anders draaide de CPU alleen op 2 GHz (maximum).
Resolutie scherm: was blijkbaar gedetecteerd op 1280x1024. Even juist zetten loste dat op. De geïntegreerde intel grafische kaart werkt voor de rest goed met de open source drivers, uiteraard.
Last but not least: serieus veel problemen gehad met ACPI en "iets" in psmouse kernel module. Toestel op netspanning zetten of loskoppelen van het net, suspend, hibernate en alle andere mogelijke ACPI events veroorzaakten een soort "freeze" van het keyboard en touchpad. Ook het power-on password ingeven na een normale shutdown/reboot bleek onmogelijk. HP support heeft hier echter zeer professioneel geholpen en me een workaround bezorgd en via Ubuntu bug 67293 wordt er nu verder aan gewerkt. Wie zo een laptop heeft, installeert in ieder geval best de nieuwste 2.6.20 kernel uit feisty en leest die bug eens door...
Fingerprintreader & ingebouwde cardreader: nog niet geprobeerd, maar die eerste gaat vermoedelijk zeker niet ondersteund zijn.

Al bij al ben ik zeer tevreden over het toestel en de Linux ondersteuning kan er vermoedelijk alleen maar op verbeteren in de komende maanden. Het is tenslotte ook zeer nieuwe hardware.
Een dual core CPU is trouwens een serieuze vooruitgang voor de meer dan gemiddelde multitaskende desktop user. Alles blijft ten allen tijde responsief en draait vlotter dan verwacht.

Die cardreader gaat hoogstwaarschijnlijk wél werken, zelfs out-of-the-box.
Steek er maar eens een geheugenkaartje in, je gaat direct de icoontjes op je bureaublad zien tevoorschijn komen.
Die fingerprintreader is een ander paar mouwen natuurlijk.

Toch proficiat om zo'n nieuwe laptop aan de praat te krijgen met ubuntu, is niet echt makkelijk met zo'n nieuwe hardware.

Heeft iemand voor mij aub de recovery cd's van de nc6320

groet Gerard

Al gevonden gerard?

Ik zit namelijk met hetzelfde probleem...

Ale het is te zeggen, die image heb ik nooit gehad, aangezien de laptop samen met 80 anders is gestaged heb ik dus nooit toegang gehad tot die image!

nu om even verder te gaan over de oorspronkelijke post, ubuntu draait in 1 woord "zalig" op de nc6320...

en ik weet niet hoe het met julie zit, maar de fingerprint reader heb ik wel al aan de praat gekregen! het was even zoeken maar wie zoekt die vind ;)

groeten!

Hallo iedereen,
ik heb onlangs ubuntu 11.04 op mijn compaq nc 6320. alles gaat heel vlot ik heb enkel een probleem met mijn keyboard. er zijn namelijk toetsen dat niet werken en ik kan de goede drivers maar niet vinden.

Zou het mogelijk zijn om de keyboard correct in te stellen dat alle toetsen werken?

met vriedlijke groeten

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Filtered HTML

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.