Fix je Thomson Speedtouch 780 & Vista wifi

Sinds Heidi enkele maanden geleden een laptop met Vista gebruikt, had ze problemen om via Wifi op onze NAS te geraken. Zowel via FTP als als via Samba: directories zijn zichtbaar, maar de listing van de inhoud komt er niet door. Wireshark had het over "lost segments". Met mijn Ubuntu laptop had ik echter geen enkel probleem en het gekke was: met Vista over wired netwerk was er ook geen probleem! Na wat gezoek op het net, vond ik uit dat er nog mensen waren met dezelfde miserie.

Thomson support kon er echter weing zinnig over vertellen. In het begin ging het van "we onderzoeken het probleem" of "gebruik WEP of geen encryptie in plaats van WPA" (yeah right!) tot enkele weken geleden de suggestie om IGMP snooping uit te zetten. Edoch zonder succes.

Vandaag nog eens gezocht en ergens diep in de commentaren van een blog de tip gevonden om de MTU te verlagen. Eens mens vraagt zich dan af, zou het echt zo simpel zijn? (en zou Thomson me dat dan niet direct gezegd hebben?) Maar ja, hoor, het is zo simpel...

Je opent dus een admin command prompt en tikt:

netsh interface ipv4 set subinterface "<interface naam>" mtu=1450 store=persistent

en het probleem is opgelost. Waarmee al weer bewezen is dat de community (en Google :-) het dikwijls beter weten dan de officiƫle support kanalen.