Auvibel slaat toe op computerbeurzen

Volgens De Standaard is de politie samen met Auvibel vanmiddag binnen gevallen op een computerbeurs op zoek naar "illegale" blanco CDs en DVDs. Daarmee bedoelen ze dan schijfjes waarop je hun tax voor de audio-visuele industrie niet betaald hebt. Bij mijn weten gebeurden zulke invallen in België, in tegenstelling tot in Nederland, nog niet al te veel.

Hoe krom het Auvibel systeem in elkaar zit, hebben ze bij De Standaard mooi beschreven:
"Bij de verkoop van beschrijfbare cd's en dvd's is deze heffing in België altijd verplicht, ook als de schijven gebruikt worden om materiaal waarop geen copyright rust op te slaan. Sommige handelaars omzeilen deze heffing door de schijven in het buitenland aan te kopen."

Kort samengevat: je betaalt altijd als je in Belgïe media koopt, ongeacht of je er backups mee maakt of muziek mee kopieert... maar... als je je schijfjes in Duitsland koopt bestaat die tax niet. Het is dus niet alleen een compleet onrechtvaardige heffing, ze is ook nog vrij belachelijk in een land van een postzegel groot.

Bovendien is die tax compleet nutteloos. Waarvoor dient het? Officieel om het "verlies dat auteurs/uitvoerders/copyrightholders hebben door het illegaal kopiëren te compenseren". Niet alleen is het ridicuul dat je die tax moet betalen als je er backups op neemt of vrije soft op zet (of zelfs maar je eigen ontwikkelde soft), bovendien is het geen "bevrijdende" tax: als je er toch de laatste brittney zou op zetten en ze betrappen je, moet je toch nog een boete betalen. Kan iemand mij uitleggen waarvoor die tax dan wel dient, behalve om SABAM van inkomsten te voorzien?

John Locke (not verified)

Thu, 23/07/2009 - 18:09

Dit soort praktijken worden ook wel legale maffia praktijken genoemd. Het beste lijkt me om een soort ontploffend materiaal neer te zetten bij al de gebouwen van dat soort lui.

Zoals Frank hierboven mij al zei, het geld dat je betaald is alleen voor die mafia. Ze geven het geld niet aan artiesten, want hoe gaan ze dat doen? En aan wie?

Ook is het geen vrijbrief om "illegaal" te mogen downloaden, want als je wordt gesnapt, krijg je alsnog een boete.

Zoals ik al zei, opblazen die handel.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Filtered HTML

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.