Internet-censuur in België

Blijkbaar is er in alle stilte beslist om een DNS blokkade van de "kinderporno jager" in te voeren. Mensen die klant zijn bij grote providers (Telenet en Skynet al zeker) en naar stopkinderporno.nl surfen, krijgen volgende pagina te zien:

Internet censuur in België

Wie zijn DNS via andere wegen (OpenDNS, root-servers, ...) opvraagt krijgt andere resultaten:

$ host stopkinderporno.nl
stopkinderporno.nl has address 85.25.223.233

Telenet & Skynet:
$ host stopkinderporno.nl
stopkinderporno.nl has address 84.199.40.99

Naast het feit dat dit een bijzonder domme manier van blokkeren is, die kinderachtig simpel te omzeilen is, rijst de vraag op welke grond en wie er in de toekomst gaat beslissen wat de Belgische surfer nog mag zien en niet zien. In de praktijk blijkt immers dat stopkinderporno.nl al niet meer de "gewraakte" website toont, maar tegenwoordig een aanbod om dit domein over te kopen geeft... Het is ook een verontrustende evolutie om vast te stellen dat er blijkbaar een soort Belgisch internet censuur-systeem bestaat, terwijl daar helemaal geen publiek debat over gevoerd is.

De Belgische justitie en politie-diensten slaan alweer de bal zwaar mis: in plaats van de bron van het probleem aan te pakken, probeert men simpelweg de site te censureren.

censuur op het internet

het belgische gerecht en politiekers doenliever iets aan de gevolgen dan aan de oorzaak om niemand voor het hoofd te stoten er zouden misschien wel bekende gezichten verschijnen op de pedogids ik ben gewoon een vorkliftchauffeur met een donkerblauw vermoeden

Censuur Stop Kinderporno

De maatregel die justitie (en de minister van justitie Stefaan De Clerck) hebben genomen is geheel onwettelijk en volgens mij moeten er mogelijkheden zijn om de Belgische Staat (of justitieminister) daarvoor te dagvaarden.

Bij mijn weten, was er immers maar 1 enkele site van 'Stop Kinderporno' waarop een paar namen en adressen van veroordeelde pedofielen (waaronder die van Marc Dutroux) stonden.

De andere sites waren gewoon fora waarop er gediscussieerd werd en er berichten werden gepubliceerd. Er was daar wel een link naar de site met pedofielen aan te treffen maar dergelijke link kan zelfs een kind blokkeren, als het nodig moest zijn.
Dus ik vermoed dat ook de Computer Crime Unit daartoe in staat is.

De beslissing van de Belgische justitie (en de justitieminister zelf) om ook de andere sites van 'Stop Kinderporno' in onderlinge afspraak met de providers te bloekkeren, is niet alleen onwettelijk maar het betreft hier ook een pure censuurmaatregel.

Heel wat slachtoffers van sexueel misbruik die op de fora met hun verhaal terecht konden, kregen de mond gesnoerd. Hun getuigenissen zijn niet meer te lezen.

Ook enkele van mijn eigen persoonlijke reacties in verband met Child Focus (dus zonder namen en foto's van pedofielen) werden door de blokkering van de verschillende fora, van het Internet geweerd.

Ik verbaas mij erover dat er zo weinig reactie komt vanwege de officiële pers omdat dit toch ook een aantasting van de persvrijheid betreft.

En als men vandaag zomaar websites en blogs kan blokkeren, dan zullen er morgen nog wel meer van die 'uitzonderlijke maatregelen' genomen worden.

Zoals ik ergens schreef, zijn de maatregelen die werden genomen om de sites te blokkeren echter helemaal niet zo buitengewoon.
Ikzelf ken al drie nieuwsgroepen en sites die na een simpele klacht (misschien wel een anonieme klacht van justitie zelf), en zelfs zonder klacht, door de justitie van het Internet werden verwijderd. Justitie deed dit in overleg met MSN Microsoft en de canadese provider Bravenet. Bravenet sloot de website na een klacht over het 'bespottelijk maken van de Belgische Staatsveiligheid'...

Openminds... *zucht*

Filbert,
Ik ben blij dat ik ein-de-lijk nog iemand gevonden heb die er ook zo over denkt. Ik krijg nogal de wind van voren van oa de webmannen van Openminds. Totaal onterecht, vind ik.

edpnet

edpnet zit ook in het complot

paul@laika:~$ host www.stopkinderporno.nl
www.stopkinderporno.nl has address 84.199.40.99

Ik heb een 'lichtblauw'

Ik heb een 'lichtblauw' vermoeden dat daar de clou zit. Technisch (en juridisch ?) gesproken wordt de site niet geblokkeerd, enkel dns wordt omgeleid. Voor surfer-modaal komt het natuurlijk op hetzelfde neer.
Maar ik ben maar een eenvoudige informaticus, geen jurist. :)

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

More information about formatting options

sfy39587f04