Tips voor thuiswerken

Nu de Corona maatregelen strenger en strenger worden, wordt thuiswerk stilaan de norm voor de gemiddelde kantoor werker. Voor veel mensen is dit nieuw en een beetje zoeken. Er is ook totaal geen thuiswerk cultuur in Belgie en dat is een beetje jammer in een land met zoveel files.

De voorbij jaren heb ik drie jaar thuis gewerkt (en sinds begin dit jaar terug op kantoor bij de klant). Voor mij was dit een zeer positieve en productieve ervaring. Hierbij wat tips uit mijn ervaring...

  1. Je werkt thuis, maar probeer in de mate van het mogelijke werk en prive toch wat gescheiden te houden. Een afgescheiden bureau of een andere plek waar je gaat zitten om te werken helpt om het werk gevoel en starten of stoppen van de dag wat gestructureerder te maken. (en ik besef dat dit in deze Corona tijden zeker niet altijd evident is als er meerdere mensen thuis werken en/of kinderen in huis zijn).
  2. Je zit in een huis waar ook andere mensen leven. Probeer hen duidelijk te maken dat je echt aan het werken bent en ze je gerust moeten laten, maar lig er anderzijds ook niet te hard wakker van als de kinderen eens door je vergadering wandelen of lawaai maken. Ik heb vele vergaderingen gedaan met kinder- lawaai op de achtergrond. Mute jezelf als je niet spreekt om eventueel achtergrond lawaai zoveel mogelijk te beperken.
  3. Zorg voor tijd met je collega's. Je ontmoet geen mensen aan de koffie en gaat dus minder informeel met elkaar spreken en verliest zo meer het contact. Probeer met de mensen waar je meest mee werkt een regelmatig slot te boeken om bij te praten, ergens samen aan te werken etc
  4. Blijf in beweging. Thuis werken betekent dat je een pak minder afstand aflegt op een dag. Zeker nu er ook gevraagd wordt om binnen te blijven. Voorzie dus wat tijd om te wandelen of op een andere manier te bewegen. (ik heb een hometrainer in mijn thuiskantoor...). Tijdens vergaderingen waar je niet naar een scherm moet kijken, kan je ook gerust rond stappen.
  5. Let erop dat je werkplek voldoende comfortabel is. Uit de zetel werken klinkt misschien wel aanlokkelijk, maar als je dit een hele dag doet, heb je veel kans op rugpijn en RSI (ik spreek uit ervaring van toen ik gedwongen uit de zetel moest werken...). Een goede bureaustoel en wat maatregelen voor ergonomie zijn thuis even zeer aangeraden. Ik heb me bv een Varidesk aangeschaft toen ik thuis begon te werken om te wisselen tussen zittend en staand werk.
  6. Ga eens buiten. Je zit heel de dag binnen, want moet niet naar kantoor. Schep af en toe eens een luchtje of lunch in de tuin. (een van mijn favoriete thuiswerk voordelen: een half uurtje in de zon zitten onder de middag)
  7. Zie je thuiswerk ook als een positief iets. Je haalt meer uit je dag. Geen files of overvol openbaar vervoer. Er zijn veel tools beschikbaar om contact te houden. Je kan je dag wat flexibeler indelen, gerust voort werken aan zaken...

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Filtered HTML

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.