Telenet ipv6 pfSense configuratie

Na jaren gepruts met commerciele wifi routers die om de 2-3 jaar kapot gaan, heb ik eindelijk maar eens geinvesteerd in een Soekris bordje voor een veel krachtigere pfSense in de kelder. Bijkomend interessant punt van pfSense is dat IPv6 goed ondersteund is.

Wat je moet aan zetten om dit met Telenet te laten werken is niet op het eerste zicht duidelijk, dus even een overzichtje voor wie het in één zoekopdracht wil terug vinden. :)

Op nieuw geinstalleerde PFsense setups staat de optie "Allow IPv6" standaard aan. Als je een setup hebt die al een tijdje bestaat moet je dit nog aan zetten onder System: Advanced: Networking.

Op de WAN interface zet je onder "DHCP6 client configuration" "DHCPv6 Prefix Delegation size" op /56, de grootte van het prefix dat je van Telenet krijgt. Zorg dat "Send IPv6 prefix hint" aangevinkt staat. De rest van de opties mag uit blijven staan.
Op de LAN interface zet je bij "IPv6 Configuration Type" "Track interface" en dan iets lager onder "Track ipv6 interface" selecteer je de WAN interface. Dat is alles... Je zou nu ipv6 adressen moeten krijgen op je pfSense interfaces en op de clients achter de pfSense.

Default wordt alle inboud verkeer geblokkeerd, als je ping wil door laten pas dan de standaard aanwezige rule voor inbound ipv4 ICMP op de WAN interface aanzodat naar IPv4+6.

NB: dit is getest en werkt met een gewone modem, geen home-gateway-Telenet-managed wifi-router-ding. Ervaringen of het daar ook mee werkt zijn altijd welkom in de comments.